Ιστορία της Καραμέλας

Η ιστορία της καραμέλας(ή caramelus στα λατινικά) χρονολογείται κατά την περίοδο της εμφάνισης του πρώτου ανθρώπου. Η ιδέα της καραμέλας ξεκίνησε από τον άνθρωπο των σπηλαίων ο οποίος έτρωγε μέλι. Η πρώτη καραμέλα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους για λατρευτικούς σκοπούς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες και οι Κινέζοι ετοίμαζαν ζαχαρώδη από φρούτα και ξηρούς καρπούς τα οποία καραμελοποιούσαν με μέλι. Τα δύο παλαιότερα είδη καραμέλας είναι η γλυκόριζα και το τζίντζερ.

Οι ιστορικές ρίζες της γλυκόριζας βρίσκονται στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, γλυκόριζα έτρωγαν πολλοί Φαραώ και Προφήτες. Η γλυκόριζα προέρχεται από ένα φυτό που ονομάζεται “Glycyrrhiza” που στα Ελληνικά σημαίνει «γλυκιά ρίζα».

Η πιο αγαπημένη γεύση καραμέλας είναι η μέντα. Οι ιστορικές ρίζες της μέντας, όπως και αυτές της γλυκόριζας, βρίσκονται στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν φύλλα μέντας γύρω από τους νεκρούς για να καλύψουν την μυρωδιά και να υπενθυμίσουν στον Άδη τι έκανε. Επίσης, πίστευαν ότι σταματούσε τον λόξυγκα. Άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την μέντα για άλλους λόγους όπως για μαγειρική και ιατρική θεραπεία.

Στον μεσαίωνα οι άραβες έφεραν την ζάχαρη στην σημερινή κρυσταλλώδη μορφή. Έφτιαξαν τα πρώτα γλυκάκια πασπαλισμένα με μπόλικη ζάχαρη και αμέσως μετά τις πρώτες καραμέλες με πολλές αγαπημένες τότε γεύσεις.

Οι βρασμένες καραμέλες άρχισαν να καταναλώνονται τον δέκατο έβδομο αιώνα στην Αγγλία και στις αμερικανικές αποικίες. Οι σπιτικές σκληρές καραμέλες, ιδίως με γεύση δυόσμου και λεμονιού, έγιναν δημοφιλείς κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 1800, πάνω από 380 εργοστάσια παρήγαν καραμέλες οι οποίες πωλούνταν σε γυάλινα δοχεία.

Η χειροποίητη καραμέλα(caramelus στα λατινικά) έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα χρονολογείται από τον 19o αιώνα. Το εύοσμο σιρόπι χρώματος καφετί που παρασκευάζεται με την θέρμανση της ζάχαρης, οι υπέροχες γεύσεις και τα φανταχτερά χρώματα είναι τα κυριότερα συστατικά της παραδοσιακής χειροποίητης συνταγής μας.

Οι έμπειροι τεχνίτες μας μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο εξεζητημένες απαιτήσεις σας.

Πάντα με σεβασμό στον καταναλωτή, τα προϊόντα μας παρασκευάζονται από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, συνδυάζοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνική.

Καμία παραγωγή, οποιουδήποτε προϊόντος, δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ποιότητα αυτήν του χειροποίητου. Τα εργαστήρια μας, ανοιχτά στο βλέμμα του πελάτη αποκαλύπτουν το μυστικό μας μέσα από χρώματα και αρώματα που θα σας ταξιδέψουν.

Επισκεφτείτε τα «open kitchen» εργαστήρια μας και παρακολουθείστε «ζωντανά» όλα τα στάδια παραγωγής της χειροποίητης καραμέλας*.

* Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πότε μπορείτε να παρακολουθήσετε την παραγωγική διαδικασία.